26.07.2023.

Dopisi Ministarstvu zdravstva i HZZO-u

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske dana 25. srpnja 2023. godine uputila je dopise Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO):

1. sa zamolbom da se omogući povećanje sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za zdravstvene ustanove, kako bi se nadoknadili stvarni troškovi nedavnih povećanja plaća, kao i isplate regresa za 2023. godinu te da se također omogući nadoknada budućih troškova materijalnih prava radnika, kao što su regres, božićnica i dar za djecu, putem ugovornog odnosa s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje odnosno uključivanjem iznosa navedenih materijalnih prava u cijene zdravstvene zaštite.

  • Dopis se može pogledati OVDJE.

2.  u svezi rješavanja problema s financiranjem specijalizacija prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine te s nemogućnošću osiguranja zamjena za specijalizante, što dovodi do prekovremenog rada ostalih zaposlenika, kao i samih specijalizanata (u vremenu kada nisu na specijalizaciji) te rezultira povećanjem troškova rada koje ustanove nisu u mogućnosti podmiriti iz raspoloživih sredstava.

  • Dopis se može pogledati OVDJE.