22.05.2023.

Održan 126. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske [+ Foto-galerija - 1.dio]

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i ove godine organizirala je svoj, 126. po redu, Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, koji se održao 18. i 19. svibnja 2023. godine u hotelu Olympia i hotelu Olympia Sky u Vodicama, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Kongres je imao međunarodni karakter te je, tijekom dva dana održavanja, okupio gotovo 400 sudionika iz svih segmenata hrvatskog zdravstvenog sustava, zdravstvene i IT industrije, lokalne i regionalne samouprave i medija, kao i goste iz Europe te iz regije. Tijekom Kongresa obradili smo 27 aktualnih tema te održali 2 okrugla stola, relevantna za efikasniji i uspješniji rad, komunikaciju i suradnju u zdravstvu, a također je održan i razgovor na temu plana primjene i provedbe reformskih mjera u hrvatskom zdravstvu s g. ministrom zdravstva RH.

Dvodnevni 126. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske započeo je uvodom u kojem je, pred prepunom dvoranom, sudionicima preneseno pozdravno pismo visokog pokrovitelja Kongresa, predsjednika Republike Hrvatske, g. Zorana Milanovića.  

Nakon toga, predsjednik Udruge i ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, Goran Roić, pozdravio je prisutne, a to je također učinio i gradonačelnik Vodica, g. Ante Cukrov, koji je sudionicima poželio uspješan rad Kongresa i ugodan boravak u Vodicama, uz nastup Klape Bunari.

Uvodno izlaganje održao je direktor Udruge Dražen Jurković. U svom izlaganju, iznio je najvažnije teme i događaje u hrvatskom zdravstvu, kojemu predstoji razdoblje primjene novih reformskih mjera i propisa.

O ugovaranju zdravstvene zaštite i uvjetima poslovanja govorila je Veronika Laušin, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Održan je Okrugli stol „Provedba reforme zdravstva“, na kojem su sudjelovali Lucian Vukelić (HZZO), Tomislav Dulibić (MiZ), Renata Sabljar-Dračevac (HR sabor), Lora Vidović (Grad Zagreb), Branko Kolarić (NZJZ A.Štampar), Mato Devčić (OB Koprivnica), Marko Rađa (DZ SDŽ), Ante Mihanović (Ljekarna SDŽ) i Krešimir Božić (ZHM KKŽ).

O aktualnom trenutku u zdravstvu i pogledu u budućnost govorio je ministar zdravstva Vili Beroš, a u nastavku je održan razgovor s g. ministrom.

 

Popodnevni rad Kongresa započeo je temom „Stres test slovenskog zdravstva“, o kojoj je govorila Miriam Komac, ZZZ Slovenije.

O izabranim indikatorima zdravstvenog stanja i zdravstvene zaštite u Hrvatskoj govorio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Financijsko vrednovanje zdravstvenih usluga tema je o kojoj je govorio Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka.

O domu zdravlja kao stožernoj ustanovi PZZ govorio je Marko Rađa, ravnatelj DZ Splitsko-dalmatinske županije. 

Nakon toga, Kongres je nastavio s radom u zasebnim dvoranama.

 S obzirom na brojne zakonodavne aktivnosti u proteklom razdoblju, ove je godine po prvi puta održan poseban (i izvrsno posjećen) blok predavanja posvećen pravnim temama.

Izmjene i dopune statuta prema izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti – Snježana Cerjan, OB Varaždin, Udruga pravnika u zdravstvu.

Problematika javne nabave u zdravstvenim ustanovama – Lana Križarić, ŽB Čakovec.

Dvojbe u primjeni izmjena Zakona o radu i Zakona o zdravstvenoj zaštiti –  Ante Klarić, DZ Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Bolnice:

BIS - IN2 the Future  - Ivan Gabrić, IN2. 

European Digital Innovation Hub EDIH – Dragan Sabljić, Klinika Magdalena.

E-mail komunikacija – neiskorišteni resurs u zdravstvu – Mladen Kovaček, HIT konferencija.

Domovi zdravlja:

Digitalizacija doma zdravlja – Ino Protrka, ravnatelj DZ Zagreb-Centar. 

Motivacija zapošljavanja mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – Mirjana Hanžeković, ravnateljica DZ Koprivničko-križevačke županije. 

Zavodi za hitnu medicinu: 

Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u hitnoj medicini – Ivana Portolan Pajić, Ministarstvo zdravstva. 

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije – Silvana Sabo, ravnateljica ZHM Osječko-baranjske županije. 

Drugi dan rada Kongresa započeo je izlaganjem državne tajnice u Ministarstvu zdravstva, Marije Bubaš, o vremensko-kadrovskim normativima u zdravstvu.

„Troškovna studija – osnova za utvrđivanje cijena bolničkog proizvodnog procesa“ tema je o kojoj je govorila konzlutantica Karolina Kalanj.

„Što nam nedostaje? Liječnika? Sestara?“, tema je o kojoj je govorio Samo Fakin, bivši ministar zdravlja Slovenije.

S temom „Czech Health Reform and implementation of specialized care in Onkology”, putem video-veze uključila se Petra Tesařová, Češko onkološko društvo, Opća sveučilišna bolnica Prag.

O kardiovaskularnim i onkološkim oboljenjima u FBiH govorila je Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dodatne usluge u ljekarnama EU tema je o kojoj je govorila Katarina Fehir Šola, ravnateljica Ljekarne Bjelovar.

Popodnevi i završni dio drugog dana Kongresa započeo je okruglim stolom na kojem su sudjelovali Irena Hrstić (OB Pula), Linda Rossini Gajšak (HLS), Ivica Belina (KUZ), Vlatka Martinović (ZZOR BiH) i Dražen Jurković (UPUZ-HR).

O poslovanju zdravstvenih ustanova govorio je Ivan-Kristijan Baričević, UPUZ-HR.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. tema je o kojoj je govorila Antoaneta Bilić, Ministarstvo zdravstva.

O javnoj nabavi utemeljenoj na vrijednosti govorio je konzultant Nikša Antica.

O izazovima primjene Zakona o radu u zdravstvu govorila je Marina Major, ravnateljica OŽB Pakrac i bolnice hrvatskih veterana.

 

Dvodnevno kongresno događanje u Vodicama završilo je zahvalom direktora Udruge, Dražena Jurkovića svima koji su sudjelovali u pripremi i radu ovogodišnjeg Kongresa, uz želju za ponovnim susretom na idućem.

_____

Prezentacije s Kongresa mogu se pogledati: OVDJE.

_____

Odjeci Kongresa u medijima: 

126. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske popraćen je člancima u tiskanim izdanjima Večernjeg lista, Novog lista, Slobodne Dalmacije, a također su objavljeni i članci na portalima: 

_____

_____

[Foto-galerija - 1. dio] 

Foto: Mirsad Mešinović

_____