19.05.2024.

[19.05.2024.] Čestitamo i zahvaljujemo svim obiteljskim liječnicima!

Svjetski dan obiteljskih liječnika, 19. svibnja, dobra je prilika za isticanje ključne uloge i doprinosa obiteljskih liječnika i timova primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenim sustavima diljem svijeta. Od proglašenja  2010. godine, Svjetski dan obiteljskih liječnika  postao je  godišnji događaj kojim se prepoznaje središnja uloga obiteljskih liječnika u pružanju sveobuhvatne i kontinuirane zdravstvene skrbi. Stoga treba odati poštovanje neumornim naporima obiteljskih liječnika i timova primarne zdravstvene zaštite u poboljšanju ishoda zdravstvene skrbi i stvaranju zdravijih zajednica diljem svijeta.

"Zdrav planet, zdravi ljudi"

Ovogodišnja tema Svjetskog dana obiteljskih liječnika, "Zdrav planet, zdravi ljudi", odnosi se na stanje zdravlja na cijelom planetu u svjetlu pitanja kako promjene u prirodnim sustavima planeta Zemlje utječu na zdravlje ljudi. Neraskidivu povezanost između zdravlja našeg planeta i dobrobiti njegovih ljudi ne treba podcijeniti. Dok se naš planet suočava s nizom izazova za okoliš, od klimatskih promjena do onečišćenja i uništavanja staništa, posljedice na ljudsko zdravlje postaju sve veće i pridonose porastu zaraznih i nezaraznih bolesti, utječu na mentalno zdravlje, pogoršavaju zdravstvene razlike i sl.

Obiteljski liječnici iz prve ruke svjedoče utjecaju klimatskih promjena na zdravlje, od porasta respiratornih bolesti zbog zagađenja do širenja vektorskih zaraznih bolesti s promjenom klime. Njihova zapažanja ključna su za razumijevanje i borbu protiv zdravstvenih učinaka promjena okoliša.

Primarna skrb je ključna

Sektor zdravstva također je i zagađivač (4,4% globalne emisije ugljika), stoga je primarna zdravstvena zaštita ključna za smanjenje ugljičnog otiska zdravstvenog sektora: fokusirajući se na rano otkrivanje bolesti i promjenu načina života, smanjuje se potreba za kasnijim medicinskim postupcima koji zahtijevaju velike resurse. To ne samo poboljšava zdravstvene rezultate, već i značajno smanjuje štetne emisije, minimiziranjem energetski intenzivnih postupaka.

Svim liječnicima obiteljske medicine čestitamo njihov dan te im zahvaljujemo na brizi, razumijevanju i trudu koje svakodnevno ulažu u poboljšanje našeg zdravlja, a time i kvalitete života. <3

___

Izvor: https://www.globalfamilydoctor.com/