10.11.2023.

130. godina rada Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“

Dana 10. studenog 2023. godine održava se svečano obilježavanje 130 godina postojanja i rada Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” osnovana je 1893. godine kao prva Bolnica za kužne bolesti na Zelenom brijegu u Zagrebu. Klinika je visokospecijalizirana javna zdravstvena ustanova u kojoj se planira, organizira i provodi medicinski, nastavni i znanstveni rad. Klinika je nastavna i znanstveno-istraživačka baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Također je vodeća ustanova za infektivne bolesti u Hrvatskoj sa ukupno 630 djelatnika. Dugogodišnja ravnateljica Klinike je prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med.

Godišnje se na 6 kliničkih zavoda i 10 odjela Klinike, s ukupno 232 bolničke postelje (172 za odrasle bolesnike te 60 za djecu), hospitalizira oko 7.000 bolesnika, obavi oko 50.000 pregleda u centralnoj prijamnoj ambulanti te oko 15.000 pregleda u polikliničkim specijalističkim ambulantama. U dnevnim bolnicama za djecu i odrasle bilježi se još dodatnih 8.000 hospitalizacija te se godišnje obavi oko 2.000.000 dijagnostičkih pretraga u centralnom dijagnostičkom laboratoriju Klinike.

U Klinici je trenutno na specijalističkom usavršavanju iz infektologije 11 doktora medicine, iz pedijatrijske infektologije 6 doktora medicine te jedna liječnica koja obavlja specijalističko usavršavanje iz radiologije. Specijalizaciju iz infektologije u Klinici obavljaju i vanjski specijalizanti iz zdravstvenih ustanova iz Zaboka, Gospića, Siska, Pule, Varaždina, Karlovca, Splita, itd.

___

Povodom obljetnice, Udruga je Klinici uputila čestitku u kojoj ravnateljici, prof.dr.sc. Alemki Markotić, dr.med. i svim zaposlenicima Klinke za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", čestita 130. godišnjicu osnutka, postojanja i rada Klinike, koja je u svojoj dugoj povijesti stručno i profesionalno zbrinjavala i liječila generacije stanovnika Grada Zagreba i cijele Hrvatske, te također napominje:

"Posebice čestitamo i zahvaljujemo na nemjerljivom doprinosu Klinike tijekom razdoblja borbe s Covid-19 pandemijom. Vama osobno i Vašoj ustanovi, našoj dugogodišnjoj članici, želimo puno uspjeha u daljnjem radu, za koji ne sumnjamo da će se nastaviti s jednakom i uvijek samo još većom kvalitetom te da će Klinika i ubuduće zasigurno uspješno odgovoriti na sve zdravstvene izazove, na dobrobit naših pacijenata".