10.02.2022.

[11.02.] Svjetski dan bolesnika

Utemeljenje Svjetskog dana bolesnika 1992. g. objavio je sveti otac Ivan Pavao II,, u duhu ideja iznesenih  u apostolskom pismu Salvifici Doloris iz 1984. godine, kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava te pružanja suosjećanja koje zaslužuju i trebaju.

Veliki broj ljudi s različitim zdravstvenim problemima svake godine prođe kroz zdravstveni sustav, tražeći i očekujući stručni savjet, pomoć, dijagnozu, terapiju te neki oblik liječenja i rehabilitacije.  

Primjerice, prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2019. godinu, samo u općoj medicini i zdravstvenoj zaštiti dojenčadi i školske djece zabilježeno je ukupno 39.7 milijuna posjeta te je izvršeno 13.2 milijuna pregleda, dok je 2019. godine broj izvršenih pregleda u specijalističkim ordinacijama iznosio 10.6 milijuna.

U 2020. godini, u kojoj je zdravstveni sustav funkcionirao u izrazito otežanim uvjetima pandemije bolesti COVID-19, u općoj medicini i zdravstvenoj zaštiti dojenčadi i školske djece zabilježeno je ukupno 45 milijuna posjeta te je izvršeno 10.6 milijuna pregleda, dok je iste godine broj izvršenih pregleda u specijalističkim ordinacijama iznosio gotovo 8 milijuna.

U skrbi o zdravlju, međutim, osim stručne pomoći i liječenja, za ozdravljenje je također vrlo važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima koju im mogu pružiti ne samo njihovi najbliži i zdravstveni djelatnici, nego i drugi ljudi, društvo i cijela zajednica - svi mi. Jer uvijek je moguće ljudskom biću koje trpi zbog bolesti i slabosti pružiti bar riječ podrške, razumijevanja, ohrabrenja i utjehe.

Svjetski dan bolesnika poručuje kako se, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, nitko ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za svoju bolest te da oboljeli zaslužuju našu pomoć, suosjećanje i utjehu koja ništa ne košta, a predstavlja podršku i ohrabrenje na putu do poboljšanja zdravlja i nestanka bolesti.

Obilježavanjem ovog dana također se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike, na trudu i humanosti koju svakodnevno iskazuju u svom radu.