04.05.2023.

[05.05.] Međunarodni dan primalja

Međunarodni dan primalja uvijek je prilika za podsjećanje na važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka u koju su stoljećima brojne primalje ugrađivale svoje znanje, iskustvo i vještine. Prva primaljska škola na našim prostorima je počela s radom u Zadru davne 1821. godine, a prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. st.

Peti svibnja obilježava se u cijelom svijetu kao Međunarodni dan primalja. Ovaj dan obilježava se od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u životu.

Cilj Međunarodnog dana primalja je podizanje svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije dragocjena su pomoć koja ženi daje sigurnost i snagu u trenucima kada na svijet donosi novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, ohrabiti je i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta. A da u toj zahtjevnoj zadaći primalje uspijevaju, svjedoče brojne majke koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Svim primaljama čestitamo njihov dan!

 __

Izvori: https://www.hzjz.hr/https://www.komora-primalja.hr/