09.03.2023.

[09.03.2023] Svjetski dan bubrega

 

Svjetski dan bubrega, koji se ove godine održava pod pod nazivom „Zdravlje bubrega za sve. Spremnost na neočekivano, podrška ranjivima“, naglašava značajan utjecaj neočekivanih, katastrofalnih događaja (potres, poplava, rat, pandemija, ekstremni vremenski uvjeti i sl.), na funkcioniranje i životne uvjete zajednice koju pogađaju. Posebno su pogođeni oni koji boluju od kroničnih bolesti, a bubrežni bolesnici broje više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta, kojima je, u uvjetima kafastrofe, uvelike ugrožena mogućnost pristupa odgovarajućim dijagnostičkim uslugama, tretmanima i njezi.

Spremnost na neočekivane događaje iznimno je važna i za bubrežne bolesnike, stoga je, osim individualnog planiranja u slučaju katastrofe, također potrebno usvojiti integrirane zdravstvene strategije koje daju prioritet prevenciji, ranom otkrivanju i upravljanju kroničnim nezaraznim bolestima, uključujući bolesti bubrega, koje bi osigurale pravovremen pristup zdravstvenoj skrbi za kronične bolesnike u slučaju izvanrednih stanja.

O bubrežnim bolestima:

Prema procjenama, kronična bubrežna bolest javlja se u 1 na 10 odraslih osoba diljem svijeta. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje bolesti te smanjuje i sprječava pobol i smrtnost.

Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak, a porast kronične bubrežne bolesti u populaciji može se objasniti starenjem populacije, porastom šećerne bolesti, neregulirane hipertenzije i pretilosti, prekomjernim i nekontroliranim trošenjem nesteroidnih protuupalnih lijekova te izloženošću raznim toksinima okoliša.

Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnom bolesti i obiteljskom anamnezom kronične bubrežne bolesti pod većim su rizikom od obolijevanja od iste, stoga je bitno da se redovito kontroliraju kod svojih liječnika obiteljske medicine, uzimaju terapiju na način na koji su dogovorili s liječnikom i pridržavaju se preporučenih životnih navika kako bi razinu šećera u krvi i visinu arterijskog tlaka održali unutar poželjnih vrijednosti i tako odgodili ili spriječili pojavu kronične bubrežne bolesti.

______

Izvori: 2023 WKDGrad Zagreb