14.11.2022.

143. godišnjica osnutka Klinike za psihijatriju Vrapče, 15.11.2022.

Klinika za psihijatriju Vrapče obilježit će 143. godišnjicu osnutka simpozijem pod naslovom “Uloga Klinike za psihijatriju Vrapče u promociji oporavka i zaštiti ljudskih prava“, a koji će se održati “hibridnim” putem, u utorak, 15. studenog 2022. godine s početkom u 10 sati u Edukacijskom centru Klinike.

Klinika za psihijatriju Vrapče je kroz cijelu svoju bogatu, plodonosnu i dugogodišnju povijest trajno usmjerena brizi, skrbi i služenju osobama s psihičkim smetnjama i poremećajima, nerijetko najpotrebitijim i najranjivijim članovima naše zajednice. Neizostavan, a usuđujem se reći i središnji dio te brige i skrbi oduvijek je bila i zaštita temeljnih, no i svih drugih ljudskih prava osoba s psihičkim smetnjama i poremećajima te trajna usmjerenost njihovom punom, osobnom i društvenom, oporavku. Upravo zbog tih temeljnih vrijednosti i poslanja, a koja su utkana u samu bit Klinike te prožimaju njezinu cjelokupnu povijest, Klinika za psihijatriju Vrapče ujedno je i prepoznata kao vodeća i središnja psihijatrijska institucija u Republici Hrvatskoj.

U simpoziju pod naslovom “Uloga Klinike za psihijatriju Vrapče u promociji oporavka i ljudskih prava” te okruglim stolom na temu “Važnost trajne usmjerenosti oporavku i zaštiti ljudskih prava u psihijatriji”, sudjelovat će cijenjeni stručnjaci, predstavnici svih ključnih i najznačajnijih dionika sustava brige i skrbi za psihičko zdravlje. U sklopu istoga biti će predstavljene i objedinjene smjernice vezane uz oporavak i zaštitu ljudskih prava te će biti predstavljeno “kormilo oporavka” kao svojevrsni podsjetnik na važnost trajnoj usmjerenosti oporavku i zaštiti ljudskih prava u psihijatriji, to jest, u skrbi za osobe s psihičkim smetnjama i poremećajima.

Na Simpoziju će, uz brojne stručnjake i ravnateljicu Klinike za psihijatriju Vrapče, izv. prof. prim. dr. sc. Petranu Brečić, dr. med., govoriti i direktor UPUZ-HR, mr. Dražen Jurković, dr.med., dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Slavko Orešković, dr. med., pročelnica Gradskog ureda za soc. zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Romana Galić te izaslanica ministra zdravstva Republike Hrvatske, Jasminka Hlupić, dr. med.

Program Simpozija može se pogledati OVDJE

Sudjelovanje na obljetnici bit će bodovano od strane Hrvatske liječničke komore.

Praćenje skupa biti će moguće i putem digitalnog sučelja (Zoom), kojim će se pristupati putem poveznice: OVDJE. (poveznica će biti aktivna 30 minuta prije početka događanja)