11.05.2022.

[12.05.2022.] Međunarodni dan medicinskih sestara/medicinskih tehničara

Kao ovogodišnju temu Međunarodnog dana medicinskih sestara/medicinskih tehničara, Međunarodno vijeće medicinskih sestara (International Council of Nurses - ICN) proglasilo je: „Unaprijediti zdravstvo u svijetu kroz ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava medicinskih sestara/ medicinskih tehničara“, s posebnim naglaskom na potrebu zaštite, podrške i ulaganja u profesiju medicinskih sestara/medicinskih tehničara, kako bi se ojačali zdravstveni sustavi diljem svijeta.

Od rođenja do smrti, od nezaraznih bolesti do zaraznih bolesti, od mentalnog zdravlja do kroničnih stanja, u zdravstvenim ustanovama, zajednicama i domovima, medicinske sestre pružaju dostupnu zdravstvenu skrb usmjerenu na svakog pacijenta.

U proteklom razdoblju, međutim, epidemija bolesti COVID-19 razotkrila je slabosti uzrokovane nedovoljnim ulaganjem u zdravstvene sustave u svijetu, stoga ovogodišnja ICN-ova tema ukazuje na potrebu ulaganja u sestrinstvo, kako bi se u zdravstvenim sustavima izgradio dovoljno jak „workforce“ izvrsnih, visokokvalificiranih medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Na taj bi se način zdravstveni sustavi unaprijedili i transformirali u sustave koji mogu zadovoljiti zdravstvene potrebe svakog pojedinaca i društva u cjelini, sada i u budućnosti.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima čestitamo njihov dan te zahvaljujemo na znanju, trudu i brizi koje svakodnevno pružaju svojim pacijentima! <3

_______

Povijest:

Međunarodni Dan sestrinstva tradicionalno se obilježava 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale (1829. – 1910.), engleske medicinske sestre koja je smanjila smrtnost ranjenika tijekom Krimskog rata sredinom 19. stoljeća, podižući higijenske standarde i educirajući medicinske sestre, a 1860. godine postavlja temelje modernog sestrinstva uspostavom prve sestrinske škole u bolnici Sv. Toma u Londonu te se zbog svega toga smatra osnivačicom moderne njege.

 _______

Izvor: ICN - International Council of  Nurses