02.02.2022.

[HZJZ] COVID-19: Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene (31/01/2022)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dana 31. siječnja 2022. godine objavio je novu, 19. po redu, verziju mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, pod nazivom "Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene". U dokumentu, koji se može pogledati OVDJE, navode se izmjene u odnosu na prethodnu verziju:

Izmijenjene su preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina.Također, zbog potrebe održavanja funkcioniranja društva općenito, zdravstvenog sustava i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantena osobama u kojih skraćivanje izolacije i karantene ne nosi veliki rezidualni rizik.

Sažetak izmjena:

 • Karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljenei preboljele COVID-19. Izuzeci od podvrgavanja karanteni ostaju jednaki kao u prethodnoj verziji.
 • Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu (BAT) te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima (bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja).
 • Za prekid izolacije bez testiranja, bolesnik mora biti afebrilannajmanje 24 sata (ranije je bilo najmanje tri dana.

_________

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dana 10. siječnja 2022. godine objavio je novu, 17. po redu, verziju mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, pod nazivom "Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene". U dokumentu, koji se može pogledati OVDJE, navode se izmjene u odnosu na prethodnu verziju:

Izmijenjene su preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina.Također, zbog potrebe održavanja funkcioniranja društva općenito, zdravstvenog sustava i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantena osobama u kojih skraćivanje izolacije i karantene ne nosi veliki rezidualni rizik. 

Sažetak izmjena:

 • Rezultate brzog antigenskog testa nije potrebno potvrđivati PCR testom.
 • Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karanteni (osobe potpuno cijepljene unutar 4 mjeseca odnosno 2 mjeseca ako su cijepljene Janssen cjepivom, osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 4 mjeseca, docijepljene osobe i osobe cijepljene nakon preboljenja) mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje koji su temeljni na uzorku brisa nosa. Ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) u medicinskoj
  ustanovi.
 • S obzirom na visoku incidenciju i prevalenciju infekcije, pozitivan BAT test u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama je dovoljan za potvrdu bolesti (nije nužna potvrda PCR testom)
 • Karantena za bliske kontakte koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 prije više od 4 mjeseca traje sedam dana.
 • Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih SARS-CoV-2 virusom traje sedam dana ako su: 1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene, 3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili 4. nakon preboljenja primarno cijepljene.
 • Izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su:1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene, 3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili 4. nakon preboljenja primarno cijepljene; ako su tri dana afebrilne bez upotrebe antipiretika.

_________

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dana 15. srpnja 2021. godine objavio je novu, desetu po redu, verziju mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, pod nazivom "Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene". U dokumentu se navodi što se mijenja u odnosu na ranija pravila, a kao razlog za izmjene u HZJZ-u navode "sve veću zastupljenost delta varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi te blagi porast incidencije u Hrvatskoj", kao i "novije podatke o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja i nakon cijepljenja".

Izmjene u odnosu na raniju verziju:

 • produljuje se zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata na 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom (u prethodnoj verziji je zdravstveni nadzor u karanteni/ samoizolaciji trajao 10 dana),
 • izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem se mijenja kod asimptomatskih cijepljenih osoba na 14 dana nakon završetka cijepljenja (u prethodnoj je verziji bilo izuzeće odmah nakon završetka cijepljenja),
 • izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba se produljuje na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti,
 • izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva se primjenjuje na osobe koje su unutar osam mjeseci od početka bolesti primile cjepivo i vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

 

Cijeli dokument može se pogledati OVDJE.