29.06.2021.

[Kampanja] "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - cijepi se!"

EDUKATIVNO - JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA  

"STOP TEŠKIM OBLICIMA PNEUMOKOKNE BOLESTI – CIJEPI SE!"

15. travnja - 30. lipnja 2021. 

S CILJEM PODIZANJA SVIJESTI O VAŽNOSTI IMUNIZACIJE RIZIČNIH SKUPINA GRAĐANA PROTIV PNEUMOKOKNE BOLESTI TIJEKOM CIJELE GODINE 

u organizaciji: Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku: Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a 

„SMANJI RIZIK OD POTENCIJALNO SMRTONOSNE PNEUMOKOKNE BOLESTI CIJEPLJENJEM“

Cilj kampanje je usmjeriti i educirati javnost na cijepljenje protiv pneumokoka, koje je besplatno za određene rizične skupine građana (kronične bolesnike), sukladno propisanom nacionalnom programu imunizacije te je dostupno navedenim skupinama pacijenata tijekom cijele godine. U kampanju su uključeni brojni zdravstveni stručnjaci u ime stručnih organizacija te predstavnici udruga pacijenata koji spadaju po HZJZ programu u rizične skupine s pravom besplatnog cijepljenja protiv pneumokokne bolesti.

 ______________

U sklopu kampanje, dana 17. lipnja 2021. godine održana je druga video-edukacija, na temu:

Kako organizirati cijepljenje kroničnih bolesnika protiv pneumokoka u lokalnim zajednicama u doba pandemije?

  • O temi su govorili: izv. prof. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med. spec., ravnateljica DZ Zagreb - Centar te prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med. spec., voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zagreb.
  • Edukacija je namijenjena ravnateljima domova zdravlja i županijskih zavoda za javno zdravstvo te voditeljima epidemioloških službi na razini županija, u okviru javnozdravstveno- edukativne kampanje „STOP TEŠKIM KOMPLIKACIJAMA PNEUMOKOKNE BOLESTI – CIJEPI SE!“.
  • Video druge edukacije: OVDJE.

Na ovoj virtualnoj edukaciji govorilo se o tome kako na najbolji način organizirati cijepljenje kroničnih bolesnika protiv pneumokokne bolesti u pandemijskim uvjetima; o kroničnim bolesnicima koji imaju pravo na besplatno cijepljenje u okviru imunizacijskog programa HZJZ-a; kada se treba cijepiti i treba li se cijepiti ako je osoba primila cjepivo protiv COVID-19 te kako u konačnici poboljšati procijepljenost na razini lokalnih zajednica?

  • Video-edukacija je održana putem Webex platforme, sa slobodnim praćenjem za sve zainteresirane.  

______________

U sklopu kampanje, dana 15. lipnja 2021. godine s početkom u 12.00 sati, održana je prva video-edukacija, na temu:

Cijepljenje kroničnih bolesnika protiv pneumokoka – kako i zašto zaštititi najrizičnije skupine građana u doba pandemije?

  • O temi su govorili: prim. Jelena Ostojić, dr.med.spec. pulmolog, Specijalna bolnica za plućne bolesti i Vanja Pintarić-Japec, dr.med. spec.obit.med., DZ Zagreb - Centar.
  • Edukacija je namijenjena liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama iz ordinacija obiteljske medicine te ljekarnicima iz javnog ljekarništva, u okviru javnozdravstveno- edukativne kampanje „STOP TEŠKIM KOMPLIKACIJAMA PNEUMOKOKNE BOLESTI – CIJEPI SE!“ 
  • Video prve edukacije: OVDJE.

Na ovoj virtualnoj edukaciji govorilo se o novim spoznajama o pneumokoknoj bolesti, za koga je cjepivo preporučeno i tko sve ima pravo na besplatno cijepljenje u okviru imunizacijskog programa HZJZ-a, kada se treba cijepiti i treba li se cijepiti ako je osoba primila cjepivo protiv COVID-19?

  • Video-edukacija je održana putem Webex platforme, sa slobodnim praćenjem za sve zainteresirane.  

______________

JAVNO PREDSTAVLJANJE KAMPANJE:

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a, pokrenula je javnozdravstvenu kampanju „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - Cijepi se!“

Kampanja je javno predstavljena 27. svibnja 2021. godine na konferenciji za medije u prostorijama Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ-HR).

  • Video konferencije za medije: OVDJE.  

Cilj kampanje je usmjeriti i educirati javnost na cijepljenje protiv pneumokoka, koje je besplatno za određene rizične skupine građana (kronične bolesnike), sukladno propisanom nacionalnom programu imunizacije te je dostupno navedenim skupinama pacijenata tijekom cijele godine. U kampanju će biti uključeni brojni zdravstveni stručnjaci u ime stručnih organizacija te predstavnici udruga pacijenata koji spadaju po HZJZ programu u rizične skupine s pravom besplatnog cijepljenja protiv pneumokokne bolesti.

Što je pneumokok i koje posljedice nosi za zdravlje pojedinca, za koga je cjepivo preporučeno, kada se treba cijepiti i treba li se cijepiti ako je osoba primila cjepivo protiv COVID-19? Ovo su neka od ključnih pitanja o kojima su na konferenciji za medije govorili: mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske; prim. Tatjana Nemeth-Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, HZJZ; prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, dr.med.spec. obiteljske medicine; prim. Jelena Ostojić, dr.med.spec. pulmolog, Specijalna bolnica za plućne bolesti; mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga te g. Slavko Lacković, kao osoba s kroničnim oboljenjem. 

Pneumokok najčešće izaziva teške respiratorne komplikacije, poput upale pluća. Zato liječnici i epidemiolozi savjetuju cijepljenje, posebno kod rizičnih skupina, osoba starijih od 65 godina, kroničnih bolesnika, kao i onkoloških bolesnika.


Zašto ova kampanja? U sezoni respiratornih infekcija i pandemije COVID-19, s ciljem da se što više prevenira šteta za ljudsko zdravlje i živote, zdravstveni stručnjaci snažno preporučuju cijepljenje protiv ovih bolesti, jer cijepljenje je jedna od najučinkovitijih mjera prevencije koju promiče suvremena medicina.

Zadaća cijepljenja je spriječiti mogućnost istodobnog obolijevanja ljudi od respiratornih bolesti, protiv kojih postoji učinkovito cjepivo. Osim spašenih života i zdravlja, troškovi zdravstva također su razmjerno manji, jer se na taj način smanjuju potrošnja antibiotika i troškovi hospitalizacije. Naime, osim gripe, velik rizik i ozbiljne zdravstvene komplikacije predstavljaju i bolesti uzrokovane pneumokoknom bakterijom (streptococcus pneumoniae), kao najčešćim uzročnikom upale pluća, posebice zimi odnosno u hladnije doba godine.

Sve osobe s kroničnim nezaraznim bolestima, osobe starije od 65 godina, svi imunokompromitirani, zdravstveni djelatnici i oni koji rade u domovima za starije i nemoćne imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe. Vrlo je slično i s cjepivom protiv pneumokoka. Ono je od 2019. u obveznom programu cijepljenja dojenčadi, a tu se ubrajaju i rizične skupine djece. Kod odraslih, to su oni s kroničnim bolestima - šećerna bolest, plućne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, maligna oboljenja, transplantirani, itd.

Edukativna javnozdravstvena kampanja "STOP TEŠKIM OBLICIMA PNEUMOKOKNE BOLESTI – CIJEPI SE!" u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, nastoji educirati i informirati javnost o koristima i prednostima prevencije ovih bolesti putem cijepljenja, koje donosi dobrobit i korist ne samo rizičnim skupinama stanovnika, nego i zdravstvenom sustavu u cjelini.  

 Predstavljanje kampanje popraćeno je u medijima

 

 

 _____________

 

______
Sponzor: