21.01.2021.

[UPUZ] Sastanak u Ministarstvu zdravstva

Dana 20. siječnja 2021. godine održan je sastanak u Ministarstvu zdravstva, na kojemu se razgovaralo o aktualnim temama rada i poslovanja zdravstvenih ustanova.

Na sastanku su uz ministra zdravstva izv.prof.dr.sc. Vilija Beroša, dr.med., prisustvovali državni tajnici g. Tomislav Dulibić, dipl.iur. i izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, dr.med., sa suradnicima, a ispred Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske predsjednik prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., direktor mr. Dražen Jurković, dr.med. i savjetnica Tanja Paun, mag.iur.

Ragovaralo se o temama: isplate vezane za obračun prekovremenog rada od 2013. do 2020. godine, tužbe i nagodbe vezane za osnovicu za izračun plaće u javnim službama, knjiženje dodatnih sredstava, uvjeti isporuke od strane veledrogerija/dobavljača lijekova, medicinskog potrošnog i ugradbenog materijala, Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti COVID – 19.

Vezano za isplate po pravomoćnim presudama radi obračuna prekovremenog rada, predstavnici Udruge istaknuli su da zdravstvene ustanove nisu sudjelovale u nastanku predmetne situacije, da iz vlastitih sredstava snose troškove navedenog te da je potrebno hitno pronaći rješenje pitanja isplata, kako radnicima koji su podnijeli tužbe, tako i svim ostalim radnicima koji ostvaruju predmetno pravo. Predan je popis zdravstvenih ustanova s iznosima isplaćenih sredstava, prema podatcima koje su Udruzi dostavile zdravstvene ustanove članice.
Ministar zdravstva obavijestio je kako je Ministarstvo uputilo zahtjev i prijedlog rješenja Ministarstvu financija te da je potrebno na razini tog Ministarstva pristupiti daljnjem rješavanju. Naglasio je da se aktivno radi na iznalaženju rješenja odnosno osiguranju sredstava te izrazio nadu da će isto biti riješeno ubrzo.

Glede pitanja osnovice za izačun plaća u javnim službama, također je istaknuto da zdravstvene ustanove nisu odgovorne za nastanak ove situacije, nemaju vlastitih sredstava za isplate, a problematika se odnosi na sve javne službe. Slijedom navedenog, zamoljena je uputa zdravstvenim ustanovama o postupanju.
Ministar zdravstva obavijestio je da je Ministarstvo u komunikaciji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje priprema uputu svim javnim službama, kako bi se pitanje riješilo na jedinstven način.

Predstavnici Udruge istaknuli su da su zdravstvenim ustanovama tijekom 2019. godine bila raspoređena dodatna sredstva u iznosu od 700 milijuna kuna, a tijekom 2020. godine u iznosu od 900 milijuna kuna, koja je potrebno pravdati izvršenjem. Postojećim cijenama zdravstvenih usluga, a osobito u okolnostima smanjenog izvršenja tijekom epidemije bolesti COVID – 19, zdravstvene ustanove nisu u mogućnosti opravdati raspoređena sredstva. Također, sredstva su utrošena na plaćanje dijela dugovanja veledrogerijama/dobavljačima lijekova, medicinskog potrošnog i ugradbenog materijala. Stoga je potrebno iznaći rješenje knjiženja predmetnih sredstava.
Uz izražavanje volje za iznalaženjem rješenja i ovog pitanja, Ministar je istaknuo kako je isto potrebno razmatrati u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Razgovaralo se i o poslovanju zdravstvenih ustanova i uskoroj nemogućnosti većine ustanova da ispunjavaju uvjete veledrogerija/dobavljača za isporuke lijekova, potrošnog medicinskog i ugradbenog materijala.

Također, predstavnici Udruge ponudili su Ministarstvu zdravstva pomoć i suradnju prilikom donošenja pravnih pravila, kao što je Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti COVID – 19.

Zaključno, izražena je obostrana iznimna volja za iznalaženjem rješenja otvorenih pitanja rada i poslovanja zdravstvenih ustanova te suradnjom na tom putu.